Klassieke popradio: geliefd en bedreigd

Wie zich de ´heydays´ van de popradio herinnert weet het nog goed: waar je ook was, je had altijd de radio aan. Je luisterde naar de Top 40 (Lex Harding, Radio Veronica), Vijftig pop of een enveloppe (Tom Mulder, TROS), De Avondspits (Frits Spits, NOS)… Het waren de programma’s, de discjockeys en de muziek die het ‘m deden: je voelde je in één grote club opgenomen. De club waarin iedereen zich geaccepteerd voelde, waarmee ieder lid zich kon identificeren; je ‘hoorde erbij’, je deelde het gevoel voor popmuziek met vrijwel iedereen.

Zes componenten

Het fenomeen ‘klassieke popradio’ bestaat uit een zestal componenten:

  1. De toegepaste techniek (analoge AM/FM radio)
  2. Het muziekgenre dat via die techniek wordt verspreid
  3. Omroepmedewerkers die dat uit het muziekgenre een muziekprogramma samenstellen/presenteren
  4. Het publiek dat met het muziekprogramma wordt bediend
  5. De feedback op het muziekprogramma, dat via een analoge radio-omroepzender wordt verspreid
  6. Het sociaal/maatschappelijk identificatieproces dat met de wisselwerking tussen programmaproduct en publiek wordt geïnitieerd

Wie ingewijd is in de materie weet hoe deze componenten in de praktijk werken: een omroep maakt gebruik van een zender die op een antenne aangesloten is. De antenne verspreidt het elektrische radiosignaal van de zender, dat binnen het verzorgingsgebied (bereik) van de zender met een radio ontvangen/beluisterd kan worden.

Het muziekprogramma, samengesteld/gepresenteerd door omroeppersoneel wordt, als gevolg van die toegepaste techniek zeer laagdrempelig bereikbaar, door dat publiek beluisterd. Deze luisteraars weten zich in muzieksmaak en- voor het genre kenmerkende show-element- door de radiozender bediend. In de klassieke situatie levert dat de omroep -met name het omroeppersoneel- veel interactie in de vorm van telefonische reacties en zelfs fanmail op. Die reacties vinden hun weg terug naar het programma: namen worden genoemd, verzoekplaten worden gedraaid, vaak wordt ook een spelletje met een luisteraar gespeeld, waarmee hij/zij een prijs kan winnen.

 

 

 

© 2022 stichting BHPP